Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Sport a zábava na Mauriciu

Dovolená na Mauriciu nemusí být jen ve znamení odpočinku a sladkého nic nedělání. Ostatně, nebylo by vám líto, kdybyste dovolenou strávili jen poleháváním na pláži či „čvachtáním“ v moři? Určitě ano. Snad nikdo totiž nemíří na tak daleký ostrov, jakým Mauricius je, s myšlenkou, že si vystačí jen s bílými plážemi a nádherně čistým mořem.

Pokud se i vy řadíte mezi „aktivní turisty“, kteří již po nasednutí do letadla kují plány, kde si dopřát sportovní a zábavné zážitky, máme pro vás hned několik tipů. Tady jsou!

Potápění a šnorchlování na Mauriciu

 

Blue safari a podmořské skútry

Blue safari je označení pro společnost, která na Mauriciu realizuje výlety ponorkou a také podmořské skútry. Propagační materiály Blue Safari najdete jistě v každém hotelu a také v reklamní brožuře o ostrově. Pokud vás jejich nabídka zaujme, stačí najít v peněžence zhruba 3200 Rs a pak už pojedete směrem do Grand Baie, kde se obvykle shromažďují zájemci o tento nevšední zážitek.

Ještě než dojde k samotným činům, předchází všemu krátká instruktáž a pak se všichni shromáždivší nalodí na menší člun a vyrazí směrem do zálivu, kde na ně již čeká větší loď se zakotvenými ponorkami. K dispozici je obvykle jak pětičlenná, tak i desetičlenná ponorka. Stačí do ní nasednout a za pomocí zkušeného kapitána klesnout do hloubky až 35 metrů.

Pak už jen zažijete nádherné chvilky, kdy se vznášíte v oceánu kolem korálových útesů a pozorujete hejna ryb, která se prohání pod hladinou. Vrcholem projížďky pak pro vás bude určitě jízda okolo ztroskotaných vraků lodí, které se rovněž staly domovem pro nejrůznější podmořské živočichy. Na rozloučenou vám pak zástupci Blue safari předají certifikát dokládající vaši účast na této jedinečné podmořské expedici.

Tatáž společnost provozuje také několik podmořských skútrů, které jsou obvykle přizpůsobeny pro dvě osoby. Skútr si zájemci obvykle řídí v třímetrové hloubce sami, ovšem činí tak za odborné asistence průvodců.

Procházka po mořském dně

V turisticky oblíbené oblasti Grand Baie sídlí další společnost specializující se na prohlídky podmořské říše. Jmenuje se Captain Nemo’s undersea walk, a jak již její název evokuje, připravuje pro zájemce procházky po mořském dně. Co je k tomu zapotřebí učinit? Nic zvláštního! Jen si nasaďte potápěčskou helmu, do které vám bude z lodě vháněn vzduch a pak už se můžete v klidu procházet po útrobách moře. Společnost vám jistě rády udělají desítky ryb kroužících okolo vás!

Okružní plavby na katamaránech

Skrýváte-li v sobě romantického ducha, jistě si nenecháte ujít příležitost vydat se na projížďku kolem nádherného mauricijského pobřeží a nebo si vyjet na některý z nedalekých ostrůvků. K těmto účelům vřele doporučujeme ostrůvky Ile Plate, Ilot Gabriel či Ile aux Cerfs. Zatímco budete trávit zamilované chvilky ve dvou a nebo se slunit na palubě, posádka se bude pečlivě starat o vaši bezpečnost i pohodlí. Jako bonus vám připraví vynikající oběd a scházet nebude ani doprovodný program. Těšit se můžete například na šnorchlování. Tento typ výletů organizuje buď sám hotel a nebo je možné kontaktovat přímo provozovatele katamaránů, kteří v drtivé většině sídlí v oblasti Grand Baie.

Koňské dostihy

I když byste to možná vůbec nečekali, dostihy se mezi místními obyvateli těší velké oblibě. Závody koní tady totiž mají dlouholetou tradici. Mauricijský dostihový klub byl založen roku 1812 a jeho závodiště je nejstarší na jižní polokouli a druhé nejstarší na světě! Konkrétně je řeč o dráze Champ de Mars v Port Louis. Dostihová sezóna trvá na Mauriciu od května do prosince, přičemž každý závod, který se zde běží, je pro místní velkým svátkem. Určitě tato podívaná stojí za to!

Vodní sporty

Je nepsanou samozřejmostí, že také veškeré vodní sporty mají na Mauriciu zelenou. Užít si zde můžete hrátky na vodních lyžích, windsurfing, dovádění na vodních skútrech, šlapadlech či kajacích. A které oblasti jsou pro tyto účely nejideálnější? Určitě poloostrov Le Morne a oblast okolo Grand Baie. Neváhejte tedy a jděte si dopřát i trochy adrenalinu, určitě si tyhle sporty oblíbíte!

Okružní lety helikoptérou

Pokud se nebojíte výšek, okružní lety helikoptérou jsou tady přímo pro vás. Útroby helikoptéry vám nabídnou nádherný výhled na celý ostrov, což rozhodně stojí za zvěčnění v podobě nádherné fotografie. Okružní lety helikoptérou realizují například místní aerolinky Air Mauritius, s kterou na výlet odletíte přímo ze zdejšího mezinárodního letiště.

Délka okružního letu může trvat nejméně 15 minut, maximální délka trvání je pak jedna hodina. A na kolik vás takový zážitek vyjde? Například již zmiňovaná aerolinie Air Mauritius požaduje za půlhodinový let nad ostrovem cca 9000 Rp. Za tu cenu to rozhodně stojí, co říkáte?

Pěší turistika na Mauriciu

Mauricius dostal do vínku mnoho míst, které stojí za to navštívit po svých – na mysli máme tedy pěší turistiku. Pokud se i vy řadíte mezi příznivce dlouhatánských procházek, jistě vás potěší skutečnost, že je zde mnoho krásných míst a tras, které vám umožní detailně prozkoumat všechny krásy tohoto vulkanického ostrova.

Informace o možných turistických stezkách a průvodcích obdržíte v turistické informační kanceláři, která sídlí v hlavním městě Port Louis. Mnoho turistů si oblíbilo oblasti jako Macchabee Forest Reserve či národní park Black River Gorges. Nejdůležitější trasou pro pěší turistiku je však Curepipe.

A jaké trasy vám doporučujeme my? Určitě zkuste absolvovat trek z Le Pétrin ke Grande Riviere Noire. Tato trasa vás provede nejkrásnějšími přírodními scenériemi na Mauriciu. Začíná v Le Pétrin, provede vás přes národní park Black River Gorges, kde zřejmě narazíte na malé úseky domorodé vegetace. První část cesty vás zavede západním směrem k Le Pétrin. Budete mít krásný výhled na Grande Riviere Noire, ale také na zdejší vodopády.

Poté začne horší část trasy. Stezka totiž začne prudce klesat a budete muset zdolat nespočet nášlapných kamenů, které mohou být i dosti kluzké. Asi po kilometrovém namáhavém sestupu se však dostanete také na lepší cestu. Dost možná na ní potkáté také terénní automobil. Cesta dále klesá k řece a pokračuje po rovině skrz údolí řeky. Na křižovatce, která má tvar písmena T, se vydejte doleva a pokračujte po cestě, jež vás dovede až k cíli, to jest ke Grand Riviere Noire. Turistům v dobré kondici tato trochu náročnější trasa zabere zhruba 5 hodin.

Další trek, který můžete absolvovat, vede z Le Pétrin k vodopádům Tamarind. V průběhu cesty, která není příliš náročná, se vám naskytnou nádherné výhledy na okolní scenérie. Celý trek vám zabere asi 4 hodiny. Vězte, že pohled na tyto nádherné vodopády za to určitě stojí!

Hory na Mauriciu

Ať už s následujícím tvrzením budete souhlasit či nikoliv, jsou to právě nejrůznější kopečky, kopce a hory, které činí Mauricius jedinečným. Zdejší hory vás ani tak neuchvátí svou výškou, jako spíše malebností a neobvyklou formou. Pokud se rozhodnete zdolat některý z mauricijských vrcholů, nedoporučuje se, abyste se na tuto výpravu vydávali sami. Také si zjištěte, zda se v dané oblasti neodehrává policejní cvičení. Nezapomeňte si s sebou vzít lano, dostatek tekutin a samozřejmě balíček první pomoci. A ještě jedno upozornění – budete-li procházet přes soukromý pozemek, nezapomeňte si obstarat povolení. To získáte například u Quartier Général des Bois et Foréts, Poresters.

A které vrcholky stojí za námahu? V první řadě určitě doporučujeme Corps de Garde. Zdolat ho můžete z Rose Hill a výstup na něj vám zabere okolo tří hodin. Výstup je nejlepší podniknout v ranních hodinách, protože na severní straně hory je odpoledne obvykle velké horko.

Své horolezecké ambice však výborně uspokojíte i při výstupech na vrcholky hor Pouce, Montagne du Lion, Pieter Both, což je druhá nejvyšší hora na ostrově, Le Morne Brabant či Montagne du Rempart. Přeje vám mnoho horolezeckých úspěchů!


 

Čtěte další články o Mauriciu!

Aktuální nabídka zájezdů na Mauricius



 

 
Tagy: , , , , , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist